HORMONEN

Hormonale klachten, u bent niet de enige… hormonen
Wat me steeds opvalt is dat er zo veel vrouwen hormonale klachten hebben. Soms is het hormonale systeem uit balans zonder dat een vrouw dit zelf beseft, maar wel allerlei klachten heeft. Heel vaak hebben deze vrouwen gebruik gemaakt van hormonale anticonceptie (bijvoorbeeld: hormoon spiraal, anticonceptie pil, prikpil of morning after pil), misschien al wel 15 jaar geleden. De imprint die deze hormonale anticonceptie achterlaat verdwijnt niet vanzelf.

Migraine, lage rugpijn, humeurig, witte vloed, pijn rondom de menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, acne, over- of ondergewicht, depressie, haarverlies, verminderd libido, enz. Al deze klachten hebben meestal te maken met de vrouwelijke hormonen.

Deze klachten geven ook aan dat er een hormonale disbalans is!

Het gebruik van hormonale anticonceptie heeft een grote invloed op onze hormonen. Dit is de belangrijkste oorzaak van een hormonale verstoring, maar niet de enige. Kinderen kunnen ook last hebben van een hormonale verstoring doordat de moeder de anticonceptiepil is blijven gebruiken tijdens de zwangerschap, door het gebruik van hormoonzalven of zoals het plaatje suggereert door hormonen in ons voedsel.

Soms komen er patiënten bij mij in de praktijk met een verstoorde hormoon huishouding, maar ze zijn al 15 jaar geleden gestopt met de anticonceptiepil. En toch kan het dan heel goed zijn dat de oorzaak van de hormoon disbalans de pil is geweest. De werkzame stoffen die in de pil zitten zijn al lang het lichaam uit, maar de imprint is er nog steeds.

Bijvoorbeeld door het ontstoren van deze imprint kan het lichaam de hormoonhuishouding weer in balans brengen. Maar de homeopathie kent meer mogelijkheden dan alleen ontstoren, naast een detox/ontstoringskuur geef ik altijd een passend homeopathisch middel. Passend bij de patiënt en bij de overige mentale en fysieke klachten en symptomen. Een prachtige combinatie.

Bij een volgend consult hoor ik vaak dat vrouwen weer zichzelf zijn, ze zijn weer vrouw, hebben geen last meer van bijvoorbeeld de menstruatie- of overgangsklachten en hebben hun libido weer terug.

Wat een mooi en dankbaar vak!

Heeft u iets aan deze informatie gehad? wilt u mij dan helpen door dit bericht te delen op Facebook en mijn page te “liken”. Dank u.

 

Dit bericht is geplaatst in HORMONEN. Bookmark de permalink.