Homeopathie

In de klassieke homeopathie staat de totaliteit van de mens centraal. Door middel van een uitgebreid gesprek komt de homeopaat tot dit totaalbeeld. Daarbij is het van belang om te onderzoeken op welke wijze de klachten zich uiten. Ook de mogelijke oorzaken van de klachten en de specifieke kenmerken van de patiënt worden onderzocht.

Klassieke homeopathie onderscheidt zich van complexe en klinische homeopathie (de middelen bij de drogist), doordat niet alleen wordt gekeken naar de specifieke klachten, maar naar het totaalbeeld van de patiënt. Op grond van dit totaalbeeld worden de homeopathische geneesmiddelen ingezet om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Zo wordt uw lichaam gestimuleerd om het verstoorde evenwicht te herstellen en een nieuwe balans te vinden. De energie van de homeopathische middelen werkt op zowel lichamelijk als niet lichamelijk gebied.

Ziek zijn is vaak vervelend maar je kunt het ook zien als kans om echt beter te worden, beter dan voor de ziekte, een stap in je ontwikkeling maken op weg naar een beter mens. Natuurlijk beter worden met homeopathie!

Een paar voorbeelden van klachten en patiënten die in de praktijk komen

Hormonale klachten, u bent niet de enige…

Wat me steeds opvalt is dat er zo veel vrouwen hormonale klachten hebben. Soms is het hormonale systeem uit balans zonder dat een vrouw dit zelf beseft, maar wel allerlei klachten heeft. Heel vaak hebben hormoonbalans homeopathie bergambachtdeze vrouwen gebruik gemaakt van hormonale anticonceptie (bijvoorbeeld: hormoon spiraal, anticonceptie pil, prikpil of morning after pil), misschien al wel 15 jaar geleden. De imprint die deze hormonale anticonceptie achterlaat verdwijnt niet vanzelf.

Migraine, lage rugpijn, humeurig, witte vloed, pijn rondom de menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, acne, over- of ondergewicht, depressie, haarverlies, verminderd libido, enz. Al deze klachten hebben meestal te maken met de vrouwelijke hormonen.

Deze klachten geven ook aan dat er een hormonale disbalans is!

Het gebruik van hormonale anticonceptie heeft een grote invloed op onze hormonen. Dit is de belangrijkste oorzaak van een hormonale verstoring, maar niet de enige. Kinderen kunnen ook last hebben van een hormonale verstoring doordat de moeder de anticonceptiepil is blijven gebruiken tijdens de zwangerschap, door het gebruik van hormoonzalven of zoals het plaatje suggereert door hormonen in ons voedsel.

Soms komen er patiënten bij mij in de praktijk met een verstoorde hormoon huishouding, maar ze zijn al 15 jaar geleden gestopt met de anticonceptiepil. En toch kan het dan heel goed zijn dat de oorzaak van de hormoon disbalans de pil is geweest. De werkzame stoffen die in de pil zitten zijn al lang het lichaam uit, maar de imprint is er nog steeds.

Bijvoorbeeld door het ontstoren van deze imprint kan het lichaam de hormoonhuishouding weer in balans brengen. Maar de homeopathie kent meer mogelijkheden dan alleen ontstoren, naast een detox/ontstoringskuur geef ik altijd een passend homeopathisch middel. Passend bij de patiënt en bij de overige mentale en fysieke klachten en symptomen. Een prachtige combinatie.

Bij een volgend consult hoor ik vaak dat vrouwen weer zichzelf zijn, ze zijn weer vrouw, hebben geen last meer van bijvoorbeeld de menstruatie- of overgangsklachten en hebben hun libido weer terug.

Wat een mooi en dankbaar vak!

Oorontsteking
Een jongen van 2,5 jaar oud kreeg ’s avonds in zijn slaap een plotselinge oorontsteking.
Het kwam heel snel op, het was direct heel pijnlijk en het kindje had grote pupillen.
Ik heb hem Belladonna gegeven en na 10 minuten werd het minder en wilde hij weer op schoot en vroeg om zijn knuffels. Na 20 minuten was de oorontsteking over en lag het kindje weer te slapen.
Alles verliep heel snel en intens. Het kindje huilde erg en kon niet meer stil zitten, het wilde bij moeder op schoot maar ze mocht hem niet beethouden, hij gooide zelfs zijn knuffels weg.

Bij andere kinderen verliep de oorontsteking juist heel langzaam en niet zo heftig. Bij een zachtaardig meisje van 4 jaar verliep de oorontsteking juist heel mild. Ze had een verminderd gehoor, had oorpijn die vooral ‘s nachts opkwam en ze had stinkende uitscheiding uit het oor. Verder had ze onder anderen ook dikke groen achtige neusloop. Een totaal ander beeld dan de jongen van 2,5 jaar en dus een heel andere middel. Na Pulsatilla verdween de oorontsteking geleidelijk en heeft ze geen klachten meer gehad.

Jicht
Onlangs heb ik twee patiënten met jicht gehandeld met twee totaal verschillende middelen.
Verschillend omdat de patiënten verschillend waren en het middel niet alleen bij de klacht past, maar bij het totaalbeeld van de patiënt. De vraag is natuurlijk ook; hoe uit zich de jicht, bij welke gewrichten, wanneer is het het ergst, hoe voelt de pijn, wat verbeterd en wat verslechterd de jicht, enz, enz. Bij de ene patiënt kwam de jicht in aanvallen, ze heeft na het eerste consult geen aanval meer gehad, bij de tweede patiënt was de jicht constant, bij hem werd het langzaam minder totdat de klacht verdween.

Miskraam
Twee patiënten met een miskraam; een jonge vrouw die na een recente zwangerschap van 7 weken haar kind verliest en daar veel verdriet van heeft. Het lukt haar niet om opnieuw zwanger te worden en komt daarom in de praktijk.
Een vrouw van middelbare leeftijd heeft ook een miskraam gehad, voor haar was het 30 jaar geleden. Zij komt voor heel andere klachten, die schijnbaar niets met de miskraam te maken hebben. Aan het einde van het consult komt de miskraam terloops ter spraken.
Twee verschillende vrouwen, twee verschillende emoties, bij de een zeer recent, bij de ander lang geleden, maar beide met een miskraam.
Na het eerste consult was bij de jonge vrouw de zwaarte weg, ook het schuldgevoel dat ze had was weg, het verdriet van deze gebeurtenis brengt haar niet meer uit balans.
Bij de vrouw waarvan de miskraam 30 jaar geleden was, verdwenen de klachten die ze al 30 jaar had, ze gaf meer sturing aan haar leven en had zelf de touwtjes weer in handen.
Een miskraam maakt een diepe indruk, die zelfs na 30 jaar of nog langer een rol kan spelen in het dagelijks leven. Direct na een miskraam of vele jaren later kan de homeopathie wonderen verrichten!

Hooikoorts
Neusloop, tranende ogen, kriebelend verhemelte, jeukende neus of ogen, wat de klachten ook zijn, ze zijn vervelend en lastig. Vaak biedt het homeopathische middel “pollen”, dat gemaakt is van verschillende soorten boom en gras pollen, een uitkomst. Maar een homeopathische behandeling is niet compleet zonder het constitutionele middel, het middel dat bij een bepaald persoon past, bij zijn constitutie; symptomen, verschijnselen en karakter.

 

Contact